Разследващият журналист Ахмет Шик е един от най-известните критици на

...
 Разследващият журналист Ахмет Шик е един от най-известните критици на
Коментари Харесай

Ердоган може да бъде победен. Ето как:

 Разследващият публицист Ахмет Шик е един от най-известните критици на турското държавно управление. Той неведнъж е бил задържан и осъждан за своята журналистическа активност. През 2011 година е наказан на една година затвор поради книгата си  " Армията на имама ", в която разказва как членове на придвижването на Фетхуллах Гюлен заемат постове в полицията и правораздаването. Пет години по-късно в скърпен процес той беше упрекнат дружно с още 18 публицисти от вестник " Джумхюриет ". Сега Ахмет Шик се кандидатира за депутатско място от лявата прокюрдска " Демократична партия на народите " (ДПН). С него беседва Невшин Менгю:
Защо влязохте в политиката?

Ахмет Шик: Това беше мъчно решение. Досега постоянно съм работил на драго сърце като публицист. Всички знаем обаче колко мъчно стана да си публицист в Турция. Това се отнася и персонално до мен. Моите източници на информация в институциите, само че и политиците към този момент не дават отговор на позвъняванията ми. Някои даже ми писаха да не ги трежова повече. Те се опасяват от контакта с мен.

Означава ли това, че желаете да влезете в Народното събрание, тъй като към този момент не можете да работите като публицист?

Ахмет Шик: Би било незаслужено да го кажа тъкмо по този начин. Ние имаме доста положителни сътрудници, които макар натиска все още уверено се пробват да търсят и пишат за истината. Тя не може да бъде скрита, каквото и да прави човек. В този смисъл политиката е друга опция да излагаш отзиви пред хората.

Защо се кандидатирате от листата на лявата прокюрдска ДПН?

Ахмет Шик: Смятам за вярно да се солидаризирам с ДПН и политическото кюрдско придвижване. Хората от ДПН оказват опозиция против фашистките способи в страната. И за усилването на тази опозиция е нужна взаимност. За мен ДПН е вярното място. Там мога намерено да показвам мнението си.

 
 Ахмет Шик
Ахмет Шик

 

Вие обаче можете да постигнете нещо, единствено в случай че в Народното събрание има съответното систематизиране на депутатските места. Какво систематизиране на силите очаквате?

Ахмет Шик: Всеки би трябвало да е наясно, че в случай че ДПН прескочи десетпроцентната преграда, Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган ще загуби болшинството си в Народното събрание. Паниката и загрижеността в редиците на ръководещата ПСР пък са доказателство за това, че при президентските избори, които се организират по едно и също време с парламентарните, ще се стигне до втори тур. А в случай че ПСР загуби болшинството си в Народното събрание, няма да има никакъв късмет на втория тур от президентските избори. Аз имам огромни очаквания за тези избори. Всички изхождат от подправеното разбиране, че това държавно управление е непобедимо. Според мен, това е неверно. Аз считам, че това правителство може да бъде победено.

Как ДПН може да завоюва гласовете на консервативните хора в страната?

Ахмет Шик: Искам да кажа на гласоподавателите на ПСР, че това държавно управление един ден няма да бъде на власт. Но каква страна ще остави то зад себе си? И по какъв начин ще наподобява животът в тази страна? Това са най-важните въпроси. И всички избиратели трябва да си ги зададат и въз основа на отговора да вземат съответното решение за своя избор. Тази страна би трябвало да бъде построена отначало. От правораздаването през медиите до демократичните институции. Тази смяна не може да настъпи с ръководещия хайлайф на ПСР, а с гласоподавателите на ПСР. Всеки би трябвало да поеме отговорност. Развалините са големи. Аз обаче имам вяра, че ние можем да се оправим. Задружно трябва да изградим една страна, в която да живеем дружно. И ние ще го създадем.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР